I närheten av Tjällmo finns flera fina vandringsleder, med både fin natur och intressant historia.

Fågelmossen

Fågelmossen

Vid Fågelmossen, som är ett naturreservat, finns en 2,5 km lång slinga genom en säregen natur iordningställd. Vid starten har man förutom informationsskylt även rest ett vindskydd och en kolarkoja samt byggt en grillplats. Vägbeskrivning: Åk från Tjällmo mot Borensberg (211), sväng höger mot Degerön, sväng efter 5.5 km vänster.

Skönnarbo

Drygt 8 km norr om Tjällmo och skyltad från 211:an med ”Järnhantering” ligger Skönnarbo-leden. Den börjar vid Christinefors, där en informationstavla finns uppsatt. Den första delen av leden slingrar längs en bäckravin med lämningar från områdets järnhantering. Ett mäktigt vattenhjul med en diameter av 5 m, som driver en liten hammare står på plats vid den gamla kvarnruinen uppe vid Skönnarbo, där det äldsta bruket låg.

Leden går sedan genom skog av olika ålder, passerar ett torp och en kolarkoja, innan den kommer ner till Skönnarbosjön igen. Sedan följer den sjön med tillfälle till vackra upplevelser fram till ett vindskydd med en av de tre grillplatserna. På tillbakavägen kan man välja att gå upp på Tyleklint, varifrån man har en vidunderlig utsikt.

Skönnarboleden är 10 km lång, men man har möjlighet att avbryta vandringen på flera ställen. Kartor utmed leden visar var man befinner sig och hur man kan ta sig tillbaka till starten.

Karta kan du också få på Tjällmo Hembygdsförenings hemsida.

Guidning och mer information: 073-2232132.

Hälla-Baggetorp. TILLFÄLLIGT AVSTÄNGT!

Åk norrut genom Tjällmo och ta av åt höger vid skylt mot Prästköp. Efter c:a 3 km, vik av åt höger mot Öna och följ därefter skyltar mot Hälla. Hälla-Baggetorpsleden är en led på cirka 1 mil i vacker natur med både skog, äng och sjö. En gammal wolframgruva (Baggetorps gruva) finner man efter vägen liksom ett landskap helt i sand kallat Sahara. Vid slutet av leden kommer man fram till den vackra sjön Tron. Där finns möjligheter till bad och grillning för den som önskar. Ett naturskyddat område finns också i anslutning till sjön med många fåglar, växter och insekter.

 

Övrig verksamhet

www.promeneramedmera.se